Τι είναι το Ozempic;

Το Ozempic είναι μια εμπορική ονομασία για το φάρμακο που είναι γνωστό ως σεμαγλουτίδη, είναι ένα εβδομαδιαίο ενέσιμο φάρμακο για άτομα με διαβήτη τύπου 2, αφού μειώνει το σάκχαρο στο αίμα βοηθώντας το πάγκρεας να παράγει ινσουλίνη. Η αρχική του έγκριση από τον FDA ήταν για δόσεις 0,5 mg ή 1 mg. Το 2022, ο FDA ενέκρινε υψηλότερη δόση 2 mg.

Είναι το Ozempic FDA εγκεκριμένο για απώλεια βάρους;

Οχι. Το Ozempic είναι εγκεκριμένο μόνο για τον διαβήτη! Το δραστικό συστατικό, η σεμαγλουτίδη, έχει εγκριθεί για απώλεια βάρους με την εμπορική ονομασία Wegovy.

Τόσο το Ozempic όσο και το Wegovy είναι εμπορικές ονομασίες για τη σεμαγλουτίδη και τα ενέσιμα. Αλλά δεν είναι ακριβώς το ίδιο. Το Wegovy είναι εγκεκριμένο από τον FDA για τη θεραπεία του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας

Το Ozempic βοηθά στην απώλεια βάρους;

Η σεμαγλουτίδη - τουλάχιστον σε υψηλότερη δόση 2,4 mg - μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Αν και δεν είναι σαφές εάν η διαφορά των 0,4 mg στη δοσολογία για το Ozempic έναντι του Wegovy έχει σημασία.

Το Ozempic προκαλεί καταστολή της όρεξης και αυξάνει τον χρόνο που χρειάζεται η τροφή για να βγει από το στομάχι, με αποτέλεσμα να αισθάνεσαι χορτάτος περισσότερο. Δεν κάνει τίποτα μαγικό στον μεταβολισμό!

Σιγουρά τέτοιου είδους φάρμακα δεν προορίζονται για άτομα που θέλουν να χάσουν μερικά κιλά!

Οι ασθενείς υψηλό βάρος χωρίς διαβήτη μπορεί να χάσουν βάρος εάν λάβουν GLP-1, αλλά οι κίνδυνοι του φαρμάκου υπερτερούν του οφέλους της απώλειας βάρους απλώς και μόνο για να είναι αδύνατοι σε σχέση με τη θεραπεία μιας ασθένειας!

Είναι το Ozempic ασφαλές;

Το Ozempic θεωρείται γενικά ασφαλές σε δόσεις έως και 2 mg. για ενήλικες με διαβήτη τύπου 2, αλλά οι ειδικοί αναφέρουν πως ορισμένοι άνθρωποι δεν πρέπει να το λαμβάνουν.

Θα πρέπει να αποφεύγεται σε πολλούς πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, των ατόμων με ιστορικό παγκρεατίτιδας, των ατόμων που είχαν καρκίνο του θυρεοειδούς ή που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του θυρεοειδούς. Επιπλέον, μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν παρενέργειες όπως ναυτία, δυσκοιλιότητα, ζάλη, μειωμένη όρεξη, διάρροια

Εάν διακόψεις το Ozempic θα διατηρήσεις το βάρος που έχασες;

Η ερευνά έδειξε ότι τα άτομα που σταμάτησαν να παίρνουν δόσεις σεμαγλουτίδης 2,4 mg είχαν ανακτήσει τα 2/3 του βάρους που είχαν χάσει ένα χρόνο μετά τη διακοπή. Μόλις το φάρμακο σταματήσει ή χάσει την αποτελεσματικότητά του, τα ίδια προβλήματα που έφεραν τους ανθρώπους σε μπελάδες θα εξακολουθούν να υπάρχουν και το βάρος θα επανέλθει αμέσως. Οι τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής, όπως η διατροφή και η άσκηση, συνιστώνται ως θεραπείες για την απώλεια βάρους.

Αντίστοιχα δεδομένα υπάρχουν και για την ένεση  Trulicity,  ένα συνταγογραφούμενο αντιδιαβητικό ενέσιμο φάρμακο. Το Trulicity είναι επίσημα εγκεκριμένο για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 σε συνδυασμό με δίαιτα και άσκηση και για τη μείωση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας, αλλά δεν έχει έγκριση από τον FDA για χρήση σε απώλεια βάρους.

Δεν υπάρχει μαγικό χάπι ή ένεση που μπορεί να σου δώσει την αλλαγή που ζητάς. Η ισορροπημένη διατροφή και η φυσική δραστηριότητα είναι  η λύση για να διατηρήσεις ένα υγιές σώμα μακροπρόθεσμα. 

 

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή

Ετικέτες:ozempic trulicity απώλεια βάρους

Δήμητρα Γλυνού

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος / Msc Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές

Σχετικά Άρθρα