Η κατανάλωση μεσογειακής διατροφής για ένα χρόνο ενισχύει τους τύπους βακτηρίων του εντέρου που συνδέονται με την φυσιολογική γήρανση, μειώνοντας παράλληλα τους κινδύνους  που σχετίζονται με φλεγμονές σε ηλικιωμένους, δείχνει μια μελέτη πέντε χωρών, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gut.

Δεδομένου ότι η γήρανση σχετίζεται με την επιδείνωση των σωματικών λειτουργιών και την αύξηση της φλεγμονής, η μεσογειακή διατροφή μπορεί να δράσει στα βακτήρια του εντέρου με τέτοιο τρόπο ώστε να συμβάλει στην μείωση της προόδου της σωματικής αδυναμίας και της γνωστικής λειτουργίας σε μεγαλύτερη ηλικία, προτείνουν ερευνητές.

Προηγούμενη έρευνα δείχνει ότι μια κακή / περιοριστική διατροφή, η οποία είναι συχνή μεταξύ των ηλικιωμένων, ιδίως εκείνων που βρίσκονται σε μονάδες φροντίδα ηλικιωμένων μειώνει το εύρος και τους τύπους βακτηρίων (μικροβίων) που βρίσκονται στο έντερο και βοηθά στην επιτάχυνση της έναρξης της αδυναμίας.

Οι ερευνητές λοιπόν ήθελαν να δουν αν η μεσογειακή διατροφή μπορεί να διατηρήσει το μικροβίωμα στο έντερο των ηλικιωμένων και να προωθήσει τη διατήρηση ή ακόμη και τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων που σχετίζονται με την «υγιή» γήρανση.

Η προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή για 12 μήνες συνδέθηκε με ευεργετικές αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου. Συνδέθηκε με την μικρή απώλεια της βακτηριακής ποικιλομορφίας και με την αύξηση των τύπων βακτηρίων που έχουν συσχετιστεί με αρκετούς δείκτες αδυναμίας, όπως ταχύτητα περπατήματος και δύναμη χειρός, με την βελτιωμένη λειτουργία του εγκεφάλου, όπως η μνήμη, και με μειωμένη παραγωγή δυνητικά επιβλαβών φλεγμονωδών ουσιών. 

Τα ευρήματα της μελέτης δεν μπορούν να αποδείξουν έναν αιτιολογικό ρόλο του μικροβιώματος τους εντέρου στην υγεία, λένε οι ερευνητές. "Η αλληλεπίδραση της διατροφής, του μικροβιώματος και της υγείας του ξενιστή είναι ένα σύνθετο φαινόμενο που επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες", τονίζουν. "Ενώ τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης ρίχνουν φως σε ορισμένους από τους κανόνες αυτής της αμφίδρομης αλληλεπίδρασης, διάφοροι παράγοντες όπως η ηλικία, ο δείκτης μάζας σώματος, η κατάσταση της νόσου και τα αρχικά διατροφικά πρότυπα μπορεί να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στον καθορισμό του βαθμού επιτυχίας αυτών των αλληλεπιδράσεων , "εξηγούν. Ωστόσο, τα βακτήρια που εμπλέκονται στην φυσιολογική γήρανση και βρέθηκαν σε αυτήν τη μελέτη ενδέχεται να αποδειχθούν χρήσιμοι θεραπευτικοί παράγοντες για να αποτρέψουν την αδυναμία.

Ημερομηνία: Φεβρουάριος 17, 2020
Πηγή: ΒMJ

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή

Δήμητρα Γλυνού

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος / Msc Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές

Σχετικά Άρθρα