Διατροφή και Δέρμα. Ποιες τροφές βοηθούν; | Cibus

Διατροφή και Δέρμα. Ποιες τροφές βοηθούν;

Επηρεάζει η διατροφή την επιδερμίδα μου;
Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος σου.  Η ποιότητα της επιδερμίδας εκτός από τους κληρονομικούς παράγοντες, οφείλεται επίσης και στη διατροφή, η οποία μπορεί να επηρεάσει την κατάσταση και την εμφάνιση της. Ο ρόλος της δέρματος είναι πολλαπλός αφού αρχικά λειτουργεί σαν ασπίδα σε εξωτερικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες προστατεύοντας μας από παθογόνους μικροοργανισμούς και ρύπους αλλά ταυτόχρονα βοηθάει το σώμα να παραμένει ενυδατωμένο και να εξισορροπεί την θερμοκρασία του.

Το εξωτερικό μέρος του δέρματος, η επιδερμίδα, ανανεώνεται περίπου κάθε 30 μέρες. Οπότε αν αποφασίσεις να κάνεις κάποια θετική αλλαγή στις διατροφικές σου συνήθειες θα παρατηρήσεις τις διαφορές σε αυτό το χρόνικό διάστημα. Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να επηρεάσει μέχρι και την διαδικασία γήρανσης του δέρματος σε έναν ικανοποιητικό βαθμό και να κάνει το δέρμα πιο ανθεκτικό στην έκθεση του στον ήλιο. Πολλές φορές το δέρμα σου στέλνει προειδοποιητικά μηνύματα για να σου πει τι χρειάζεται. Για παράδειγμα η έλλειψη βιταμίνης C έχει ως συνέπεια τυχόν πληγές να μην επουλώνονται όσο γρήγορα και καλά θα έπρεπε ενώ η έλλειψη βιταμίνης B μπορεί να οδηγήσει  σε ξηροδερμία και δερματίτιδα.  Για να αποφύγεις λοιπόν τέτοιου είδους προβλήματα λόγω ανεπάρκειας θρεπτικών στοιχείων θα ήταν καλό να κάνεις κάποιες θετικές αλλαγές στο διατροφικό σου μενού που θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις την κατάσταση του δέρματος σου.

Ποιές τροφές βοηθούν στην καλύτερη υγεία του δέρματος;
Μια ισοροππημένη διατροφή πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία με μικρότερη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών μπορούν να συντελέσουν σε μια βελτιωμένη “έκδοση” της επιδερμίδας σου.

Οι ωμοί ξηροί καρποί ( αμύγδαλα, φουντούκια, κουκουναρόσπορος) αλλά και το αβοκάντο παρέχουν όλα τα σωστά λιπαρά που χρειάζεται η επιδερμίδα. Είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη Ε που συμβάλλει στην επιβράδυνση της γήρανσης της επιδερμίδας.

Τροφές  όπως το κριθάρι, τα αυγά, οι ντομάτες, το μπρόκολο κ.α περιέχουν σελήνιο  ένα από τα πιο δυνατά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία και τα σημάδια γήρανσης.

Τα  καλά  λιπαρά  (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα) θα παρέχουν στο δέρμα σου όλα εκείνα τα απαραίτητα λιπαρά αμινοξέα που θα βοηθήσουν στο να παρέμενει το δέρμα σου ενυδατωμένο. Τα Ω-3 λιπαρά βρίσκονται κυρίως σε ψάρια αλλά και σε τροφές φυτικής προεύλεσης όπως ο λιναρόσπορος, τα καρύδια, το κραμβέλαιο κ.α.. Τα Ω-3 λιπαρά έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και μπορούν να επιδράσουν θετικά σε κάποιες δερματικές ενοχλήσεις όπως εκζέματα και ψωρίαση.

Τα ακτινίδια και τα βατόμουρα είναι μια πολύ καλή επιλογή βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για το δέρμα αφού χάρης αυτήν δημιουργούνται κολλαγόνα, τα οποία δίνουν στο δέρμα την νεανική ελαστικότητα που θέλεις, διατηρώντας το δέρμα σου ενυδατωμένο και αποτρέποντας την εμφάνιση ρυτίδων.

Όλα αυτά μπορούν σίγουρα να βελτιώσουν την κατάσταση της επιδερμίδας μας. Ωστόσο πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν είναι ο μόνος παράγοντας που την επηρεάζει.  Το κάπνισμα, η ανεπαρκής ενυδάτωση, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η έκθεση στην ακτινοβολία του ηλίου και ο κακός ύπνος μπορούν να επηρεάσουν και αυτοί σημαντικά την κατάσταση της.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο