Τι συμβαίνει όταν συνδυάζω διάφορες πηγές πρωτεΐνης;
Ανέκαθεν υπήρχε ένα πρότυπο συνδυασμού τροφών το οποίο δημιούργησε την ιδέα ότι συγκεκριμένα “ζευγάρια” τροφής μπορούν να φέρουν πιο υγιή αποτελέσματα από κάποια άλλα που πιθανόν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Αρχικά γνωρίζουμε ότι οι τροφές χωρίζονται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες : υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και λιπαρά.

Υπάρχουν δύο διαφορετικές πεποιθήσεις όταν αναφερόμαστε σε συνδυασμούς τροφών. Κάθε κατηγορία χρειάζεται τον δικό της χρόνο πέψης με άλλες να χρειάζονται περισσότερο και άλλες λιγότερο για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Η πρώτη λοιπόν είναι ότι επειδή κάθε κατηγορία χρειάζεται διαφορετικό χρόνο επεξεργασίας, αναμειγνύοντας μεταξύ τους μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στο πεπτικό σύστημα προκαλώντας συνήθως κάποιου είδους δυσφορία. Η δεύτερη πεποίθηση είναι ότι κάποιες τροφές χρειάζονται συγκεκριμένα ένζυμα σε διαφορετικά επίπεδα pH προκειμένου να διασπαστούν και όταν τo pH τους δεν είναι το ίδιο τότε υπάρχει δυσκολία στην ομαλή επεξεργασία της τροφής έχοντας ως αποτέλεσμα και αυτή κάποια στομαχική συνήθως δυσφορία.

Πρέπει να αποφεύγω τον συνδυασμό τροφών;
Το ανθρώπινο σώμα έχει εξελιχθεί τόσο πολύ διατροφικά απορρίπτοντας έτσι τυχόν εντυπώσεις, ότι το σώμα μας δεν είναι καταλλήλως εξοπλισμένο για να επεξεργαστεί αποτελεσματικά μια μείξη τροφών. Για παράδειγμα αν και το κρέας αποτελεί πηγή πρωτεΐνης ταυτόχρονα περιέχει και κάποια ποσοστά λίπους. Το ίδιο και τα λαχανικά και τα σιτηρά που είναι πηγές τόσο υδατανθράκων όσο και πρωτεΐνης κ.ο.κ.. Επομένως επειδή ακριβώς το σώμα μας έχει εξασκηθεί στην κατανάλωση διαφόρων κατηγοριών είναι πάντα έτοιμο να χωνέψει ομαλά οποιοδήποτε κράμα  αυτών.

Όταν η τροφή φτάνει στο στομάχι απελευθερώνεται γαστρικό οξύ, πεψίνη και λίπαση, ένζυμα που συμβάλλουν στην ομαλή πέψη. Προχωρώντας στο λεπτό έντερο ουδετεροποιείται το γαστρικό οξύ και τα προαναφερθέντα ένζυμα ξεκινούν την διαδικασία διάσπασης των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών. Με λίγα λόγια ο οργανισμός μας είναι πάντα έτοιμος να πραγματοποιεί ταυτόχρονα πολλές διεργασίες. Μάλιστα για την πιο αποτελεσματική απορρόφηση κάποιον θρεπτικών στοιχείων η μείξη διαφόρων τροφών είναι απαραίτητη (πχ λιποδιάλυτες βιταμίνες ή το καροτενοειδές χρειάζονται τροφή πλούσια σε καλά λιπαρά για να απορροφηθούν αποτελεσματικότερα). Η ταυτόχρονη πρόσληψη πρωτεΐνης από λαχανικά και πηγές ζωϊκής προέλευσης μπορεί επίσης να αυξήσει την αποδοτικότερη απορρόφηση πρωτεΐνης και την πιθανώς την  ευκολότερη σύνθεση μυών.

Μιλώντας για ισορροπημένη διατροφή αναφερόμαστε σε ένα πλάνο που περιλαμβάνει και τις τέσσερις βασικές κατηγορίες. Ο συνδυασμός αυτών όχι μόνο βοηθάει στο να λαμβάνεις όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για το σώμα σου αλλά επίσης σχηματίζει πιο υγιεινά μοτίβα διατροφής, βελτιώνει το αίσθημα κορεσμού και  διατηρεί ευκολότερα μια ισορροπία στο σωματικό βάρος. Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας, η πρωτεΐνη είναι η βασικότερη πηγή τόσο ανάπτυξης όσο και αναδόμησης των μυών ενώ οι φυτικές ίνες συμβάλλουν κυρίως στην διατήρηση ενός υγειούς μεταβολικού ρυθμού. Το κλειδί λοιπόν για έναν πιο υγιή οργανισμό είναι όχι η αποφυγή συγκεκριμένων κατηγοριών τροφών, αλλά η ισορροπημένη κατανάλωση όλων.

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή

Ετικέτες:πρωτεΐνη

Δήμητρα Γλυνού

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος / Msc Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές

Σχετικά Άρθρα