Στόχος.. επίπεδη κοιλιά! | Cibus

Στόχος.. επίπεδη κοιλιά!

Η απαλλαγή από το λίπος της κοιλιάς δεν είναι μόνο για να μπορέσεις να μπεις ξανά στο αγαπημένο σου τζιν! πολλές έρευνες αναφέρουν πως  τα άτομα με λιγότερο σπλαχνικό λίπος (το λίπος που περιβάλλει τα όργανα σας) έχουν μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις. Έτσι, όχι μόνο η απώλεια λίπους θα σε βοηθήσει να φαίνεστε και να αισθάνεστε καλύτερα, αλλά θα βοηθήσει και στην αποφυγή επικίνδυνων προβλημάτων υγείας.

Πολλές στρατηγικές έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικές στη μείωση του κοιλιακού λίπους. Αν και δεν υπάρχει ένα μαγικό φαγητό που θα μειώσει το λίπος της κοιλιάς, μελέτες έχουν αναφέρει ότι ορισμένα τρόφιμα έχουν ειδικά οφέλη για την καύση λίπους στην κοιλιά, όπως αβοκάντο, αγκινάρες, δημητριακά ολικής αλέσεως, κεφίρ, πράσινο τσάι, αυγά, φιστίκια και ρεβίθια. Αυτά τα τρόφιμα λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους για να βοηθήσουν να συρρικνωθούν τα λιπώδη κύτταρα και να μειωθεί η περιφέρεια της μέσης.

Πρόσληψη θερμίδων
Το να μειώσεις την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων σου είναι το πρώτο βήμα για να αρχίσει να μειώνεται το λίπος σου. Ο υπερβολικός περιορισμός της πρόσληψης θερμίδων μπορεί να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Η κατανάλωση πολύ λίγων θερμίδων μπορεί να προκαλέσει σημαντική μείωση του μεταβολικού ρυθμού σου, κάτι που δεν θα σε βοηθήσει τελικά να μειώσεις το λίπος. Έτσι χρειάζεται ισορροπία στις ημερήσιες θερμίδες που καταναλώνεις

Προβιοτικά
Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια που φαίνεται να διαδραματίσουν μεγάλο ρόλο στην απώλεια και στη διατήρηση υγιούς βάρους Τα άτομα με αυξημένο βάρος έχουν αποδειχθεί ότι έχουν διαφορετική σύνθεση βακτηρίων του εντέρου και έτσι επηρεάζεται το βάρος και η κατανομή λίπους

Η τακτική πρόσληψη προβιοτικών μπορεί να δημιουργήσει ισορροπία στην χλωρίδα του εντέρου.
Ορισμένα στελέχη προβιοτικών έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικά στη μείωση του λίπους της κοιλιάς. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Lactobacillus fermentum
  • Lactobacillus amylovorus
  • Lactobacillus gasseri

Τρόφιμα πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα
Μελέτες δείχνουν ότι οι διατροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα μπορούν να αποτρέψουν τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά. Η μεσογειακή διατροφή είναι ένα παράδειγμα διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου κεντρικής παχυσαρκίας.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα είναι το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, και οι ξηροί καρποί.

Περιορίσε την πρόσληψη επεξεργασμένων υδατανθράκων
Ο περιορισμός της πρόσληψης υδατανθράκων έχει αποδειχθεί ότι έχει ισχυρά οφέλη για την υγεία, ειδικά για την απώλεια βάρους. Πιο συγκεκριμένα, μελέτες δείχνουν ότι οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες στοχεύουν το λίπος που συσσωρεύεται γύρω από τα όργανα. Τα άτομα με την υψηλότερη πρόσληψη τροφίμων ολικής αλέσεως είναι λιγότερο πιθανό να αποκτήσουν κοιλιακό λίπους συγκριτικά με εκείνα που καταναλώνουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Απέφυγε τις υγρές θερμίδες
Οι χυμοί φρούτων και τα ενεργειακά ποτά είναι γενικά φορτωμένα με ζάχαρη και θερμίδες.

Είναι επίσης πολύ εύκολο να πιείς μεγάλες ποσότητες κάθε φορά, με αποτέλεσμα την κατανάλωση κενών θερμίδων. Το θέμα με τις υγρές θερμίδες είναι ότι ο εγκέφαλός δεν τις καταγράφει όπως καταγράφει τις στερεές θερμίδες. Βάλε στην καθημερινότητα σου το πράσινο τσάι ή άλλα αφεψήματα που δεν περιέχουν ζάχαρη και διατήρησε τον οργανισμό σου ενυδατωμένο.

Φάε ολόκληρο το τρόφιμο.
Η κατανάλωση ολόκληρου του τροφίμου φαίνεται πως έχει όφελος στην μείωση του λίπους. Εκτός από το γεγονός ότι αυτά τα τρόφιμα είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες, νερό, βιταμίνες και μέταλλα, δημιουργούν μεγαλύτερο κορεσμό και σε μπορούν να σε κρατήσουν χορτάτο περισσότερο. Επίσης ο οργανισμός κάνει μεγαλύτερη προσπάθεια για τη διάσπαση ολόκληρων τροφίμων και δεν ανεβαίνει απότομα το ζάχαρο στο αίμα.

Απέφυγε την κατάποση αέρα και αερίων
Η μεγαλύτερη πηγή αερίου στη διατροφή είναι τα ανθρακούχα ποτά όπως η σόδα.

Οι φυσαλίδες σε αυτά τα ποτά περιέχουν διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο απελευθερώνεται στο στομάχι. Αυτό μπορεί να προκαλέσει διαταραχή στο στομάχι και φούσκωμα. Αυτό μπορεί επίσης να συμβεί όταν μασάς τσίχλα, πίνεις με καλαμάκι ή μιλάς ενώ τρως. Έτσι είναι σημαντικό να καταναλώνεις με ηρεμία την τροφή σου, προσπάθησε να αποφύγεις τα καλαμάκια και περιόρισε τα ανθρακούχα ποτά.

Παρακολούθησε την πρόσληψη τροφής σου
Όταν προσπαθείς να χάσετε βάρος, μπορεί να είναι χρήσιμο να παρακολουθείς την πρόσληψη τροφής. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να γίνει αυτό, αλλά οι πιο δημοφιλείς και αποτελεσματικοί είναι η μέτρηση θερμίδων, η τήρηση ημερολογίου τροφίμων.

Δεν χρειάζεται να το κάνεις  όλη την ώρα, αλλά μπορεί να είναι καλό να παρακολουθείς την πρόσληψη για λίγες μέρες συνεχόμενες ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτό θα σε κάνει να καταλάβεις καλύτερα τι τρως μέσα στη μέρα και ποια τρόφιμα θα ήταν καλό να περιορίσεις.

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο