Όσοι τρώνε πρωινό, παραμένουν αδύνατοι. Μύθος ή αλήθεια; | Cibus

Όσοι τρώνε πρωινό, παραμένουν αδύνατοι. Μύθος ή αλήθεια;

«Τρώγε πρωινό σαν βασιλιάς», πιθανόν σου έλεγε η γιαγιά σου όταν ήσουν παιδί. Πρέπει να φας κάτι πριν το σχολείο, αλλιώς δεν θα είσαι ικανός να συγκεντρωθείς στο μάθημα. Εάν θες να χάσεις βάρος στην ενήλικη ζωή σου, επικρατεί η γενική άποψη ότι πρέπει να τρως πρωινό, καθώς αυτό υποτίθεται θα ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό σου. Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας επειδή εφοδιάζει τον οργανισμό μας με ενέργεια και θρεπτικά συστατικά που έχουμε ανάγκη όταν έχει μεσολαβήσει ο βραδινός ύπνος. Αλλά είναι πράγματι αλήθεια όλα αυτά; Κι αν παραλείψουμε το πρωινό, θα πάρουμε κιλά; Μήπως όλο αυτό είναι ένα διατροφικός μύθος; Ας δούμε τι λέει η ειδικός.

Ενισχύει τον μεταβολισμό σου

Αλήθεια
Το σώμα σου χρησιμοποιεί ενέργεια για ότι κι αν κάνει. Η ενέργεια αυτή χρησιμοποιείται κατά την θερμογένεση, δηλαδή την διαδικασία κατά την οποία ο οργανισμός σου προσπαθεί να απορροφήσει την τροφή και να κάνει πέψη. Αυτό μαζί με τον βασικό μεταβολικό ρυθμό και την φυσική δραστηριότητα ενεργοποιούν τον μεταβολισμό σου και καθορίζουν την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων. Εάν εσύ λοιπόν καταναλώνεις πρωινό, εξασφαλίζεις έναν αποτελεσματικό  και ενεργό μεταβολισμό. Plus: πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι ένα γεύμα το πρωί μπορεί να ενισχύσει τον μεταβολισμό σου περισσότερο από το να καταναλώσεις το ίδιο γεύμα κάποια άλλη ώρα της ημέρας.

Καταναλώνεις περισσότερες θερμίδες ημερησίως, όταν παραλείπεις το πρωινό

Αλήθεια
Η κατανάλωση πρωινού φαίνεται ότι ρυθμίζει την όρεξη επειδή διατηρούνται σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Έτσι, μειώνονται οι πιθανότητες να γίνει υπερβολική κατανάλωση φαγητού κατά την διάρκεια της ημέρας. Οι άνθρωποι που παραλείπουν το πρωινό γεύμα, τείνουν να τρώνε μεγαλύτερη ποσότητα μεσημεριανού, επειδή νιώθουν πεινασμένοι. Επιπλέον, όταν παραμείνεις για ώρες νηστικό, ο εγκέφαλος στέλνει μήνυμα στον οργανισμό να αποθηκεύσει λίπος. Αντιθέτως, όταν τρώμε σε τακτά χρονικά διαστήματα, δεν επιτρέπουμε αυτό να συμβεί. Σύμφωνα μάλιστα με τελευταία έρευνα, όσοι δεν τρώνε πρωϊνό έχουν αυξημένες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι σε σχέση με όσους τρώνε. Αυτό συμβαίνει γιατί τρώγοντας, τα επίπεδα του σακχάρου σταθεροποιούνται, οπότε ελέγχεται η όρεξη και ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να πεινάσουν αργότερα και να φάνε υπερβολικά. 

Διατηρείς το βάρος σου

Μύθος
Πρόκειται να πάρω κιλά, εάν δεν φάω πρωινό; Μύθος! Η παράλειψη του πρωινού γεύματος δεν σχετίζεται αυτόματα με την αύξηση του βάρους. Αυτό που υποστηρίζεται σύμφωνα με μελέτες είναι πως κατά γενική ομολογία οι άνθρωποι που καταναλώνουν πρωινό σε καθημερινή βάση, ακολουθούν και μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Αυτό όμως από μόνο του δεν σε προστατεύει από την παχυσαρκία.

Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας

Μύθος
Το πρωινό είναι σίγουρα σημαντικό γεύμα, παρ’ όλ’ αυτά περισσότερη σημασία έχουν οι διατροφικές μας επιλογές κατά τη διάρκεια μιας ημέρας, τόσο για την απώλεια βάρους, όσο και για τη διατήρηση της υγείας μας.. 

Τι πρέπει να έχουμε στο νου μας

  • Το πρωινό δεν είναι πάντα πρωινό! Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στην υπερβολική κατανάλωση σακχάρων και στην πρόσληψη θρεπτικών στοιχείων και βιταμινών. Ένα καλό πρωινό θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει σύνθετους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και ελάχιστα λίπη, ώστε να μπορούμε να χωνέψουμε γρήγορα. Ένα παράδειγμα είναι: γάλα ή γιαούρτι 2% με δημητριακά ολικής, μέλι και σταφίδες.
  • Τρώγοντας ένα ισορροπημένο πρωϊνό μειώνεται το στρες και επηρεάζεται θετικά η διάθεση, η γνωσιακή ικανότητα και ο βαθμός προσοχής, παιδιών και ενηλίκων. 
  • Το πρωϊνό να συμβάλλει ακόμα και στην μακροζωία, καθώς ένα ισορροπημένο πρωϊνό προσφέρει στον οργανισμό ένα σημαντικό ποσοστό βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας του ανθρώπου. Για αυτόν το λόγο, όσοι τρώνε το πρωί έχουν λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από κάποια ίωση ή κρυολόγημα.

Επομένως χρειάζεται να τρώω πρωινό για να παραμείνω αδύνατη;
Το βασικό είναι να ακούς το σώμα σου. Αναμφίβολα φεύγοντας το πρωί με γεμάτο στομάχι συμβάλλουμε όχι μόνο στην υγεία μας, αλλά και στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Εάν πάλι το στομάχι σου δεν νιώθει έτοιμο, μην πιεστείς. Δεν χρειάζεται να καταναλώσεις μια μεγάλη μερίδα. Σε καμία περίπτωση όμως, μην το παραλείψεις τελείως. Χρειάζεσαι ένα γεύμα για να ξεκινήσεις δυναμικά την ημέρα σου.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο