Θες να απολαύσεις τον πρωινό  καφέ σου αλλά σκέφτεσαι και την διατροφή σου; Είσαι έξω με την παρέα σου και προβληματίζεσαι για την επιλογή του κάφε που καταναλώνεις; Δεν χεριάζεται να καταπιεστείς! Ο καφές μπορεί να λειτουργήσει καλά σε μια δίαιτα απώλειας βάρους!

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο τεύχος του American Journal of Clinical Nutrition το 2006, ο καφές μπορεί να έχει μεγαλύτερα οφέλη απώλειας βάρους όταν είσαι ήδη κοντά στο βάρος που έχεις θέσει ως στόχο. Η ανασκόπηση, η οποία συνοψίζει τα αποτελέσματα από αρκετές μελέτες, εξηγεί ότι η καφεΐνη είναι πιο αποτελεσματική στην ενίσχυση του μεταβολισμού και στη καύσης λίπους. Έτσι, αξίζει τον κόπο να προσθέσεις λίγο καφέ σε μια δίαιτα απώλειας βάρους, γιατί είναι πιθανό να είναι πιο αποτελεσματική όταν πλησιάζεις στο τέλος του ταξιδιού σου για την  απώλεια αυτή.

Πως ο καφές μπορεί να βοηθήσει στην άσκηση;

Υπάρχουν περισσότερες ενδείξεις ότι η κατανάλωση καφέ θα μπορεί να σε βοηθήσει κατα την διάρκεια τηης άσκησης. Μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο PLoS One το 2013, διαπίστωσε ότι οι ποδηλάτες που έπιναν καφέ ή πήραν καφεΐνη μια ώρα πριν από την προπόνηση αντοχής τους ήταν σε θέση να ποδηλατούν γρηγορότερα και να έχουν περισσότερη αντοχή από εκείνους που δεν το έκαναν. Μια ανασκόπηση, από το τεύχος του Νοεμβρίου 2015 του περιοδικού International Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism, αναφέρει ότι ο καφές επίσης μειώνει το ρυθμό της αντιληπτικής άσκησης ή του RPE κατά τη διάρκεια της άσκησης. Το RPE είναι ένα μέτρο για το πόσο σκληρά νιώθεις ότι δουλεύεις , οι χαμηλότερες προπονήσεις RPE είναι ευκολότερες. Με τη μείωση του RPE - καθιστώντας τις προπονήσεις σας πιο ευχάριστες - η καφεΐνη μπορεί να σε βοηθήσει να πιέσεις τον εαυτό σου πιο σκληρά κατά τη διάρκεια της άσκησης, ώστε να μπορείς να κάψεις περισσότερες θερμίδες.

Συμβουλές σερβιρίσματος για απώλεια βάρους

Όταν βρίσκεσαι σε περίοδο δίαιτας, προτίμησε να πιεις τον καφέ σου σκέτο! Ο απλός καφές έχει αμελητέα ποσότητα θερμίδων. ένα φλιτζάνι καφές περιέχει απο 3 μέχρι 7 θερμίδες! Η προθήκη ζάχαρης μπορεί να περιορίσει την απώλεια βάρους αν βρίσκεσαι σε πρόγραμμα διατροφής γι αυτό καλύτερα να την αποφύγεις! Εάν σου θες ζάχαρη στον καφέ σου προτίμησε να βάλεις ακατέργαστη ζάχαρη (18kcal/5gr). Επίσης, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο υποκατάτο ζάχαρης με προσοχή όμως, καθώς τα υποκατάστατα ζάχαρης αποτελούν χημικό προϊόν, έτσι η κατανάλωση τους πρέπει να είναι περιορισμένη.Εάν, θες μπορείς να προσθέσεις λίγο γάλα χαμηλών λιπαρών, είτε γάλα αμυγδάλου. Περιορίσε την πρόσληψη καφέ σε 2 με 3 φλιτζάνια την ημέρα, καθώς η αυξημένη πρόσληψη καφεΪνης μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σου!

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή

Ετικέτες:καφές

Δήμητρα Γλυνού

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος / Msc Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές

Σχετικά Άρθρα