Γιατί δεν λειτουργούν οι αυστηρές δίαιτες; | Cibus

Γιατί δεν λειτουργούν οι αυστηρές δίαιτες;

Μπορεί να πιστεύεις ότι η μέτρηση των θερμίδων και το να είσαι πραγματικά αυστηρή με τη διατροφή σου θα σε βοηθήσει να μειώσεις κιλά, αλλά το να είσαι πολύ περιοριστική με αυτό που τρως μπορεί στην πραγματικότητα να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα!

Η δίαιτα κάνει πολύ περισσότερο κακό παρά καλό μακροπρόθεσμα! Μπορεί να είναι δύσκολο να αποδεχτούμε αυτό το γεγονός όταν είμαστε απελπισμένοι για να επιτύχουμε απώλεια βάρους και συχνά να νιώθουμε ότι πρέπει να κάνουμε δίαιτα για να παραμείνουμε κίνητρα, να ξεκινήσουμε το σχέδιο υγιεινής διατροφής ή να αρχίσουμε να βλέπουμε αποτελέσματα. Η αλήθεια είναι, ωστόσο, ότι με μόνο το 5% των ατόμων που είναι σε θέση να διατηρήσουν το χαμένο βάρος από τη δίαιτα, φαίνεται ότι οι δίαιτες απλά δεν λειτουργούν. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα άτομα ανακτούν το βάρος και επιπλέον κιλά μετά από αυστηρές δίαιτα λόγω αλλαγής στην όρεξη, το μεταβολισμό και τα επίπεδα σωματικού λίπους.

Το κλειδί για την επίτευξη ενός υγιούς βάρους είναι να μην κάνεις ποτέ δίαιτα. Είμαστε βιολογικά προγραμματισμένοι να μην κάνουμε δίαιτα, καθώς αυτό θεωρείται ως μια σημαντική απειλή από το σώμα μας και την επιβίωση μας, έτσι το σώμα σου θα καταπολεμήσει τις προσπάθειές σου κάνοντάς σε να λαχταράς περισσότερο φαγητό. Όλα αυτά τα χρόνια υπάρχουν πολλές δίαιτες μόδας  που αναφέρουν εκπληκτικά αποτελέσματα, αλλά συνήθως είναι γεμάτες με παραπλανητικούς ισχυρισμούς. Δεν υπάρχει κανένας τύπος διατροφής που να ταιριάζει σε όλους. Αν λοιπόν δεν υποτίθεται ότι πρέπει να κάνεις δίαιτα, πώς σκοπεύεις να φας για να χάσετε βάρος;

Δοκιμάστε να ακολουθήσετε αυτές τις απλές στρατηγικές!

Ακολουθήστε τον κανόνα 80/20!

Δώσε βάση και εστίασε κατά περίπου 80% της διατροφής σου όσο το δυνατόν πιο φρέσκια και χωρίς επεξεργασία τρόφιμα και άφησε τον εαυτό σου να έχει περιστασιακά λιγότερες υγιεινές επιλογή (το άλλο 20% της διατροφής σου). Αυτή είναι η βάση της ισορροπημένης διατροφής. Εάν είσαι υπερβολικά αυστηρή με τον εαυτό σου και συνεχίζεις  να αρνείσαι ορισμένα τρόφιμα, πιθανότατα θα το λαχταράς ακόμη περισσότερο.

Να είστε παρούσα όταν τρως

Πόσες φορές τρως απερίσκεπτα χωρίς να εκτιμάς πραγματικά τι υπάρχει στο πιάτο σου; Στόχος να μειώσεις το «ασυνείδητο» φαγητό, το οποίο συμβαίνει συνήθως εάν τρως ενώ κάνεις κάτι άλλο, όπως βλέποντας τηλεόραση, εργάζεσαι ή οδηγείς. Αυτό μπορεί να αυξήσει σημαντικά την πρόσληψη τροφής απλώς αγνοώντας τι βάζουμε στο στόμα μας.

Μείωσε τη συναισθηματική πέινα

Η συναισθηματική πείνα, είναι η κατανάλωση τροφήςι όταν αισθανόμαστε ένα έντονο συναίσθημα όπως φόβο, θλίψη, μοναξιά, ενθουσιασμό ή άγχος - αυτό ακριβώς συμβαίνει όταν βρίσκεις σε μια σοκολάτα την παρηγοριά μετά από μια αγχωτική μέρα. Είναι συχνά ο τύπος φαγητού που συμβαίνει αργά το απόγευμα και το βράδυ. Η αναγνώριση των συναισθημάτων μας, και η εξάσκηση άλλων στρατηγικών αντιμετώπισης παρά το φαγητό βοηθά να σπάσει η συνήθεια της συναισθηματικής τροφής.

Να είστε ρεαλίστρια για τους στόχους απώλειας βάρους σου

Η γρήγορη, δραματική απώλεια βάρους δεν είναι ρεαλιστική. Η απώλεια βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν είναι επίσης βιώσιμη. Ένας πιο ρεαλιστικός και βιώσιμος στόχος είναι περίπου μισό έως ένα κιλό την εβδομάδα.

Άκουσε την πείνας

Το να αισθάνεσαι έντονα πεινασμένη μπορεί συχνά να σε επηρεάσει και να σε οδηγήσει να καταναλώσεις πολύ περισσότερο φαγητό. Απόφευγε  να φτάσεις στο σημείο να πεινάσεις πραγματικά γιατί αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής. Όταν παρατηρήσεις ότι αρχίζεις να αισθάνεσαι πεινασμένη, δοκιμάστε να καταναλώσεις ένα ελαφρύ σνακ ή ένα μεγάλο ποτήρι νερό για να περιορίσετε την πείνα και να αποφύγετε το bingeing.

Μείωσε τον πειρασμό

Το να έχετε ψυγείο και ντουλάπι σου εφοδιασμένο με ανθυγιεινές λιχουδιές μπορεί να καταστρέψει την ικανότητά σου να ακολουθείς ένα υγιεινό σχέδιο διατροφής. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγεις την υπερβολική επιλογή σε λιγότερο υγιεινές επιλογές είναι να μην το έχεις στο σπίτι.

Τελικά το κλειδί για την απώλεια βάρους δεν είναι να είσαι υπερβολικά αυστηρή ή να προσπαθείς να κάνεις φτάσεις στο στόχο σου γρήγορα αλλά να βρεις ένα πρόγραμμα διατροφής που να ταιριάζει σε εσένα και αυτό να είναι βιώσιμο και ευχάριστο

  1. Η δίαιτα διακόπτει τις φυσιολογικές διαδικασίες του σώματος. Η ταχεία απώλεια βάρους βάζει το σώμα σε αγχωτική, αμυντική κατάσταση. Το σώμα προσπαθεί να αμυνθεί εναντίον της απώλεια βάρους, με μείωση του μεταβολισμού, καρδιακού ρυθμός, θερμοκρασίας και σεξουαλική λειτουργία, καθώς και πνευματική, συναισθηματική και κοινωνική δραστηριότητα.
  2. Η δίαιτα προκαλεί κύκλο βάρους (επαναλαμβανόμενη απώλεια βάρους και ανάκτηση). Η έρευνα δείχνει ότι η ανακύκλωση βάρους σχετίζεται με υψηλότερα ποσοστά διαφόρων νοσημάτων.
  3. Οι δίαιτες συχνά σε κάνουν να αισθάνεσαι κουρασμένη και να  δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς. Μπορεί να στερείσαι βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά υψηλής ποιότητας.
  4. Η δίαιτα οδηγεί σε υπερβολική κατανάλωση φαγητού, υπερκατανάλωση τροφής και χαοτική διατροφή. Η διατροφή διαταράσσει την κανονική διατροφή.
  5. Η δίαιτα οδηγεί σε διαταραγμένη διατροφή και είναι ο κύριος πρόδρομος για τις διατροφικές διαταραχές. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι το υψηλό ποσοστό διατροφικών διαταραχών οφείλεται εν μέρει σε υψηλό αριθμό άτομα που ξεκινούν διαφόρων ειδών δίαιτες που βγαίνουν στην μόδα.
  6. Η δίαιτα εστιάζει την προσοχή στην εμφάνιση, παρά στο χαρακτήρα, το ταλέντο ή την προσωπική ολοκλήρωση.
  7. Οι άνθρωποι που κάνουν δίαιτες θέτουν τη ζωή τους σε αναμονή, περιμένοντας να αποκτήσουν το σώμα που ονειρεύονται. Αποδέξου και σεβάσου τον εαυτό σου. Ζήσε τη ζωή σου, ανέπτυξε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και άφησε το βάρος να μειωθεί ως αποτέλεσμα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο