Εμμηνόπαυση και κοιλιακό λίπος. | Cibus

Εμμηνόπαυση και κοιλιακό λίπος.

Εμμηνόπαυση και λίπος στην κοιλιά. Πώς μπορώ να μειώσω την συσσώρευση.
Μία από τις πιο κύριες αλλαγές που όλες οι γυναίκες βιώνουν στη ζωή τους είναι αυτή της εμμηνόπαυση. Αυτό που συμβαίνει κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου είναι μια μικρή αύξηση βάρους στην περιοχή της κοιλιάς. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν τρόποι να βελτιωθεί η κατάσταση αυτή. Η μικρή αυτή αύξηση βάρους στην εμμηνόπαυση είναι αναμενόμενη  και φυσιολογική. Επομένως δεν χρειάζεται  επηρεάζει τόσο αρνητικά το ζήτημα αυτό την ψυχολογία της όποιας γυναίκας. Ο μόνος λόγος για τον οποίο χρειάζεται να γίνει αναφορά για τα επιπλέον αυτά κιλά (που κατά κύριο λόγο είναι λίπος), είναι επειδή αυτά τείνουν να συσσωρεύονται γύρω από την περιοχή της κοιλιάς, κάτι που δυστυχώς αυξάνει τον κίνδυνο για ορισμένα προβλήματα υγείας.
Τι συμβαίνει στις ορμόνες μας κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης;
Οι ορμόνες λειτουργούν σαν αγγελιοφόροι που ταξιδεύουν μέσα στο σώμα μας για να του δώσουν εντολές για το πως να δράσει. Η πιο σημαντική ορμόνη που σχετίζεται με την περίοδο της εμμηνόπαυσης (εκτός απο την προγεστερόνη και την τεστοστερόνη) είναι τα οιστρογόνα, τα οποία παράγονται κατά κύριο λόγο στις ωοθήκες, ελέγχουν τον εμμηνορρυσιακό μας κύκλο και την γονιμότητα του οργανισμού μας. Τα οιστρογόνα όμως παράγονται επίσης και από τα λιπώδη κύτταρα αλλά και από τον επινεφρίδιο αδένα. Οι διακυμάνσεις των επιπέδων των οιστρογόνων στον οργανισμό είναι ο κύριος λόγος που αντιμετωπίζουν όλες οι γυναίκες προβλήματα κατά την περίοδο αυτή. 

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν βρισκόμαστε σε περίοδο εμμηνόπαυσης;
Όταν υπάρχουν οι διακυμάνσεις που προαναφέραμε, χάνεται η επικοινωνία μεταξύ των ορμονών και των λιπώδη κυττάρων η οποία με τη σειρά της προκαλεί αλλαγές όπως επιβράδυνση του μεταβολισμού, διέγερση την ορέξεως, απότομη αλλαγή διαθέσεων, διαταραχές ύπνου κ.α.. Η ινσουλίνη (παράγεται στο πάγκρεας και ελέγχει τα επίπεδα γλυκόζης στο σώμα μας) και η κορτιζόλη είναι οι βασικές ορμόνες αποθήκευσης λίπους στον οργανισμό μας. Όταν λοιπόν καταναλώνει τροφές πλούσιες σε ζάχαρη ή γενικότερα αρκετές επεξεργασμένες τροφές, τα επίπεδα γλυκόζης στο σώμα μας αυξάνονται και το ίδιο κάνει και η ινσουλίνη. Όταν τα επίπεδα ινσουλίνης παραμένουν υψηλά ξεκινάει ένας φαύλος κύκλος μεταξύ αυτής και της κορτιζόλης αφού αυξάνονται και τα επίπεδα της ίδιας επίσης. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι επειδή τα επίπεδα ινσουλίνης παραμένουν υψηλά, ο οργανισμός μας δυσκολεύεται να καταναλώσει όλη αυτήν την ενέργεια και εξαιτίας αυτού ενεργοποιείται η κορτιζόλη που έχει ως αποτέλεσμα την αποθήκευση λίπους, δηλαδή την αύξηση σωματικού βάρους. 

Κίνδυνοι που επιφυλάσσονται κατά περίοδο της εμμηνόπαυσης
Είναι φυσιολογικό λοιπόν δεδομένου των παραπάνω, να υπάρχει εναπόθεση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. Ο λόγος που αξίζει να αναλυθεί το ζήτημα αυτό είναι γιατί κάτι τέτοιο αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση μεταβολικού συνδρόμου, ένα σύνολο προβλημάτων που ανεβάζει σημαντικά τις πιθανότητες για άλλα εξίσου σοβαρά νοσήματα. Μεταβολικός σύνδρομος υπάρχει όταν έχουμε τρία ή περισσότερα παραπάνω από το φυσιολογικό αποτελέσματα σε κοιλιακή παχυσαρκία, τριγλυκερίδια, HDL χοληστερόλη, αρτηριακή πίεση, σάκχαρο νηστείας. Το μεταβολικό σύνδρομο μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Ένας άλλος σοβαρός κίνδυνος υγείας που σχετίζεται με το αυξημένο λίπος στην κοιλιά είναι η αντίσταση της ινσουλίνης η οποία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη και λιπώδη διήθηση στο συκώτι.

Τί μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την κατάσταση κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης;
Το σημαντικότερο βήμα για να βελτιωθεί η κατάσταση αυτή είναι οι διατροφικές μας επιλογές (πχ. κατανάλωση λιγότερης ζάχαρης, μείωση επεξεργασμένων τροφών) να γίνονται πιο προσεκτικά. Η κατανάλωση πολλών φυτικών ινών εκτός του ότι αποτελούν μια υγιεινή επιλογή, βοηθούν και στο να παραμείνει κανείς χορτάτος ενδιάμεσα από τα κυρίως γεύματα τα οποία  θα πρέπει και αυτά να περιλαμβάνουν με τη σειρά τους ένα σύνολο πρωτεΐνών, καλών λιπαρών και φυτικών ινών. 
Η καθιστική ζωή είναι ένας παράγοντας για την εμφάνιση του μεταβολικού συνδρόμου. Είναι βασικό να επενδύεται λίγος χρόνος από της ημέρας σε κάποιο είδος άσκησης. Μπορεί να είναι περπάτημα, yoga, πιλάτες, κάποιο άθλημα, αερόβιο κ.ο.κ. Δοκιμάστε διάφορες φυσικές δραστηριότες και διαλέξτε αυτή που σας κάνει να νιώθετε πιο άνετα και όμορφα. Ιδανικότερη ωστόσο επιλογή είναι η άσκηση με βάρη καθώς όχι μόνο γίνεται καύση του λίπους αλλά ενισχύεται και η οστική μάζα που επίσης κινδυνεύει κατά την εμμηνόπαυση. 'Άλλο εξίσου σημαντικό βήμα που θα καλυτερέψει τη ζώη μας είναι να κοιμόμαστε καλά. Η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε κακές διατροφικές επιλογές και επομένως δεν βοηθά στον έλεγχο του βάρους.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο