Το βερίκοκο το αγαπάμε. Όταν όμως μάθεις πόσο ευεργετικό για την υγεία είναι το κουκούτσι του βερίκοκου, θα το αγαπήσεις ακόμη περισσότερο.

Το βερίκοκο είναι ένα φρούτο που αγαπάμε, με μεγάλη διατροφική αξία και πολλές βιταμίνες. Πολύς λόγος όμως γίνεται τελευταία για το κουκούτσι του βερίκοκου ως το νέο health trend. Τι ισχύει και τι χρειάζεται να προσέχεις;

Τι ισχύει για το κουκούτσι του βερίκοκου

Η σύσταση του πυρήνα του βερίκοκου το κάνει εξαιρετικά θρεπτικό. Συγκεκριμένα, το συστατικό που κρύβεται στο κουκούτσι και το κάνει τόσο σημαντικό είναι η αμυγδαλίνη ή αλλιώς βιταμίνη Β17. Η αμυγδαλίνη θεωρείται η κατεξοχήν αντικαρκινική βιταμίνη και μπορούμε να την βρούμε και στα αμύγδαλα και στα πικραμύγδαλα. Μάλιστα και το κουκούτσι του βερίκοκου έχει πικρή γεύση- ίσως να ήταν και ο λόγος που οι άνθρωποι σταμάτησαν να το καταναλώνουν. Η θεωρία εξήγησης της αντικαρκινικής δράσης της αφορά το κυάνιο που απελευθερώνεται και καταστρέφει τα λυσοσώματα, που περιέχουν ένζυμα ικανά να θανατώσουν εκείνα του καρκίνου. Βέβαια, σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να πούμε πως οι πυρήνες του σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα, ειδικά όταν ο καρκίνος έχει ήδη εμφανιστεί. Κυρίως όμως δρα προληπτικά.

Προσοχή στην υπερκατανάλωση

Στην αγορά και συχνότερα στα βιολογικά καταστήματα, κυκλοφορούν πυρήνες φρούτων που τρώγονται ωμά σαν αμύγδαλα. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση του συγκεκριμένου κουκουτσιού δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 6 πυρήνες, καθώς η δραστικότητα της αμυγδαλίνης μπορεί να γίνει επικίνδυνη για την υγεία μας και να προκαλέσει δηλητηρίαση σε παιδιά και εγκύους, σύμφωνα με τον EFSA (Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφαλείας Τροφίμων). Το κυάνιο που απελευθερώνεται, όπως προαναφέρθηκε, θεωρείται τοξική ουσία.

Η δηλητηρίαση από κυάνιο μπορεί να προκαλέσει ναυτία, πυρετό, πονοκέφαλο, αϋπνία, δίψα, λήθαργο, νευρικότητα, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις και μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις να κοστίσει τη ζωή. Το ότι ένα προϊόν είναι φυσικό, δεν σημαίνει ότι δεν έχει παρενέργειες εάν κάνουμε κατάχρηση. Ίσα – ίσα μπορεί να έχει δυνητικά επικίνδυνες για τη ζωή παρενέργειες.

Επίσης, τελευταία μπορούμε να βρούμε και αλείμματα από το μαλακό εσωτερικό μέρος του κουκουτσιού του βερίκοκου, αλλά και πάλι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ποσότητα που θα καταναλώσουμε. Συνίσταται ως ένα κουταλάκι του γλυκού ανά ημέρα.

Οι βιταμίνες του βερίκοκου

Δεν είναι όμως μόνο το κουκούτσι του βερίκοκου ωφέλιμο, αλλά το ίδιο το φρούτο έχει πολλές και σημαντικές βιταμίνες.

Βιταμίνη Α. Πλούσια σε αυτήν τα βερίκοκα συμβάλλουν στην καλή λειτουργία των ματιών. Και μάλιστα, η καθημερινή κατανάλωση τους καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες μας σε βιταμίνη Α

Βιταμίνη C. Γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, που προστατεύουν τα αγγεία και εμποδίζουν την οξείδωση της κακής χοληστερίνης.

Βιταμίνη Β3 (νιασίνη). Η νιασίνη συντελεί στην καλή υγεία του νευρικού συστήματος, καταπραΰνοντας τα συμπτώματα της νευρικότητας και του άγχους. Λόγω του ότι συμμετέχει στην απελευθέρωση ενέργειας από τις τροφές, η νιασίνη αυξάνει την ενέργεια του οργανισμού με αποτέλεσμα να συμβάλλει στη μείωση της κούρασης και κόπωσης.

Τι άλλο περιέχει: Είναι πλούσιο σε σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες για την ενίσχυση και την καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Επίσης, σε καροτενοειδή, όπως Β-καροτένιο, λυκοπένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Σε αυτά μάλιστα οφείλεται και το πορτοκαλί χρώμα του φρούτου, ενώ παράλληλα, το λυκοπένιο έχει συνδεθεί με την προστασία του καρκίνου του προστάτη.

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή

Ετικέτες:βερίκοκο

Δήμητρα Γλυνού

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος / Msc Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές

Σχετικά Άρθρα