Άσκηση
Είναι πολύ πιθανό σε κάποια στιγμή της ζωής σου να σου “τράβηξε” την προσοχή κάποιου είδους άσκησης, είτε αυτό πρόκειται για κάποιου είδους άθλημα είτε για κάποιο πρόγραμμα στο γυμναστήριο. Ίσως όταν ξεκίνησες να πρόσεξες ότι η άσκηση σου να μην έφερνε τα αποτελέσματα που περίμενες ή ότι υστερούσες ενεργειακά. Αυτό συνέβη γιατί κανένα είδους άσκησης δεν μπορεί να είναι αρκετά αποδοτικό σε επίπεδο υγείας και φυσικής κατάστασης χωρίς επιμονή, συνέπεια και σαφώς ένα αναλόγως διαμορφωμένο διατροφικό πρόγραμμα.

Τί πρέπει να προσέχω όταν ασχολούμαι με κάποιο είδος αερόβιας άσκησης;
Η τροφή που καταναλώνεις είναι το “καύσιμο” που δίνει ενέργεια στο σώμα σου για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Ωστόσο η κάθε δραστηριότητα χρειάζεται και διαφορετικό είδος “καυσίμου”. Η αερόβια άσκηση είναι ένας συντελεστής ενός υγιούς τρόπου ζωής. Το ίδιο όμως ισχύει και για τη διατροφή. Το τι τρως διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο ποσοστό επιτυχίας σου είτε είσαι αρχάριος είτε επαγγελματίας αθλητής.

Ενυδατώσου!
Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα είναι να παραμένεις ενυδατωμένος ειδικά όταν ασκείσαι. Προσπάθησε να καταναλώνεις λίγο νερό σε κάθε διάλειμμα της αερόβιας άσκησης σου αλλά απέφυγε το παγωμένο νερό που αν και είναι πιο ευχάριστο μετά από μια κοπιαστική άσκηση , μπορεί να σου προκαλέσει κράμπες ή πόνο στο στομάχι. Αρκετοί ίσως προτιμούν κάποιο ενεργειακό ποτό αντί για νερό. Ωστόσο αν η διάρκεια της άσκησης σου δεν ξεπερνά τη μία ώρα τέτοιου είδους ενεργειακά ποτά αποτελούν “άδειες” θερμίδες για το σώμα σου.

Υδατάνθρακες
Το μεγαλύτερος μέρος της ενέργειας σου προέρχεται από τους υδατάνθρακες. Προτίμησε υγιείς πηγές υδατανθράκων όπως ολικής άλεσης προϊόντα και όχι τροφές πλούσιες σε ζάχαρη. Μισή ώρα πριν αρχίσεις την αερόβια άσκηση σου μπορείς να φας ένα μικρό υγιεινό σνακ με αρκετή πρωτεΐνη και υδατάνθρακες που θα σου δώσει την απαραίτητη ενέργεια για να ολοκληρώσεις με περισσότερη ευκολία το πρόγραμμά σου!

Πρωτεΐνη
Εξίσου σημαντική είναι και η πρωτεΐνη  στην περίπτωση που το αερόβιο πρόγραμμά σου περιλαμβάνει ασκήσεις με βάρη ή ενδυνάμωσης. Για όσους ειδικά θέλουν να χάσουν βάρος τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες βοηθούν στην μείωση της ορέξεως και την αύξηση του αισθήματος κορεσμού. Επέλεξε “καθαρές” πηγές πρωτεΐνης όπως άπαχο κρέας (κοτόπουλο ,γαλοπούλα) ή ίσως ωμούς ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα και καρύδια.

Όπως οποιοδήποτε είδος άσκησης έτσι και η αερόβια έχει τις δικές της διατροφικές απαιτήσεις. Παρέχοντας τα απαραίτητα διατροφικά στοιχεία στο σώμα σου θα παρατηρήσεις στην πορεία ότι οι προσπάθειες σου θα είναι πολύ πιο αποδοτικές οδηγώντας σε ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο σου.

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή

Ετικέτες:αεροβική

Δήμητρα Γλυνού

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος / Msc Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές

Σχετικά Άρθρα